Book_hotels_on_line

our company 180

nees ektheseis

news and articles

istoria twn ekthesewn 180

NewsLetter

newsletter

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας και μείνετε ενημερωμένοι!

Υποχρεωτικό *

email error

  Refresh Captcha  
 
Ιστορία των εκθέσεων
Συντάχθηκε απο τον/την Nereus
PDF Εκτύπωση E-mail

Οι εμπορικές εκθέσεις είναι ένας οργανωμένος τρόπος προβολής των προϊόντων της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων γενικότερα. Ο σκοπός τους είναι η υποκίνηση του ενδιαφέροντος του κοινού, η προώθηση της βιομηχανίας, η ανάπτυξη του εμπορίου ή η γνωστοποίηση της καινοτομίας και των επιτευγμάτων των ανθρώπων σε κάθε τομέα της παραγωγικής δραστηριότητας. Στις εκθέσεις προάγεται η άμιλλα μεταξύ των εκθετών, οι οποίοι προσπαθούν να καταδείξουν τη διαφορετικότητα των προϊόντων τους και την ανωτερότητα των υπηρεσιών τους διαμέσου εντύπων, δειγμάτων  προϊόντων, συζητήσεων, προβολών, επιδείξεων, εκδηλώσεων κ.λ.π. Οι εμπορικές εκθέσεις είναι νεότερος σχετικά τρόπος διάδοσης των προϊόντων και υπηρεσιών. Οι δύο άλλοι τρόποι οι αγορές και οι εμποροπανηγύρεις, έλκουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.

Οι πρώτες εμπορικές εκθέσεις εμφανίστηκαν στην μεσαιωνική Ευρώπη και χρησίμευαν ως εμπορικά κέντρα. Στη σύγχρονη εποχή η σπουδαιότητα τους αυξάνεται και η εμβέλεια τους εκτείνεται από τις ειδικές εκθέσεις οι οποίες αφορούν έναν κλάδο ή υποκλάδο παραγωγής, όπως αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα, μέχρι την περίπτωση των γενικών εκθέσεων ποικίλων προϊόντων.

Μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εκθέσεων οι σημαντικότερες πραγματοποιούνται: στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στις Ηνωμένες πολιτείες, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Ιαπωνία ενώ τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι εμπορικές εκθέσεις στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ειδικές εκθέσεις είναι η έκθεση επίπλου της Κολωνίας IMM, η έκθεση τροφίμων Anuga στην Κολωνία, η ιατρική έκθεση Medica στο Ντίσελντορφ, η έκθεση τροφίμων Sial στη Γαλλία και τα Εμιράτα, η έκθεση γλυκών ISM στην Κολωνία, η έκθεση παιχνιδιών Toy Fair στη Νυρεμβέργη, η έκθεση ομορφιάς Cosmoprof στο Χονκ Κονκ, η έκθεση τροφίμων Gulfood στο Ντουμπάι κλπ.

Η πρώτη διεθνής εμπορική έκθεση έγινε το 1791 στην Πράγα. Η πρώτη από τις γενικές διεθνείς εκθέσεις πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1851 και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές μετέπειτα εκθέσεις. Μεγάλης σημασίας ήταν, επίσης, η έκθεση του Παρισιού το 1855, η οποία διήρκησε 216 ημέρες και αποτέλεσε σταθμό στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Μερικές ακόμα σημαντικές εκθέσεις υπήρξαν: της Βιέννης το 1873, της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ το 1876, του Παρισιού το 1889 (τότε κατασκευάστηκε ο πύργος του Άϊφελ) κ.α. Υπολογίζεται ότι μεταξύ του 1850 και του 1870 διοργανώθηκαν 34 μείζονος σημασίας διεθνείς εκθέσεις. Μέχρι το 1925 κάθε χώρα μπορούσε να διοργανώσει κάποια δραστηριότητα τέτοιου είδους οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούσε. Το 1928 35 χώρες υπέγραψαν διπλωματική συνθήκη στο Παρίσι για τον καθορισμό της συχνότητας και του τρόπου οργάνωσης των διεθνών εκθέσεων. Η συνθήκη ίδρυσε αργότερα το Γραφείο Διεθνών Εκθέσεων στο Παρίσι.

Παρακάτω παρατίθενται περισσότερα στοιχεία για ορισμένες από τις παλαιότερες Γενικές Εκθέσεις και την παρακαταθήκη τους στην ιστορία:

Λονδίνο 1851

Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Crystal Palace, που κατασκευάστηκε μέσα στο Hyde Park. Το κτίριο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας, Τζόσεφ Πάξτον, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας, μέχρι το 1936, οπότε καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Παρίσι 1889

Η EXPO του Παρισιού έχει μείνει στην ιστορία για την κατασκευή ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της γαλλικής πρωτεύουσας, του Πύργου του Άιφελ. Ο μεταλλικός πύργος σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γουστάβο Άιφελ και κατασκευάστηκε ως αποθέωση της επιστήμης και της μηχανικής της εποχής.

Σικάγο 1893

Η EXPO του Σικάγο έθεσε την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων μητροπόλεων. Ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς Παγκόσμιες Εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. Πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την EXPO και περιηγήθηκαν στα περίπτερά της.

Μπάφαλο 1901

Η EXPO του Μπάφαλο έμεινε στην ιστορία για τη παρουσίαση ενός μηχανήματος ακτίνων Χ, που μόλις είχε εφευρεθεί!

Νέα Υόρκη 1939

Η έκθεση όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό η τηλεόραση και η προβολή τηλεοπτικού προγράμματος. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το κασετόφωνο και η τηλεοπτική κάμερα.

Βρυξέλλες 1958

Η Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών σήμανε την επιστροφή της μεγάλης αυτής διοργάνωσης μετά από ένα κενό 18 χρόνων, λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, η βελγική πρωτεύουσα απέκτησε το μνημείο, που αποτελεί σημείο κατατεθέν της πόλης, το Ατόμιο.

Μόντρεαλ 1967

Η πρώτη EXPO που διοργανώθηκε στον Καναδά σήμανε την επέτειο των 100 χρόνων της συνομοσπονδίας. Επιπλέον, σε αυτή την έκθεση γεννήθηκε η ιδέα των διαβατηρίων EXPO, όπου κατά την είσοδο των επισκεπτών σε κάθε περίπτερο της Έκθεσης θα σφραγίζεται το βιβλιαράκι τους.

Οσάκα 1970

Η EXPO της Οσάκα ήταν η πρώτη από τις πέντε που φιλοξένησε η Ιαπωνία και ήταν η μεγαλύτερη της εποχής της, καθώς συμμετείχαν 77 χώρες, ενώ οι επισκέπτες έφτασαν τα 64 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα εθνικές εμπορικές εκθέσεις με την επωνυμία "Ολύμπια" διοργανώθηκαν κατά τα έτη 1859, 1870, 1875, 1888. Ο κανονισμός των "Ολυμπίων" είχε καταρτιστεί από τον Ευάγγελο Ζάππα και στην τέλεση των "Ολυμπίων" του 1888 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου, προορισμός του οποίου ήταν η "φιλοξενία" τέτοιων εκδηλώσεων. Το 1933 η Επιτροπή των Ολυμπίων ανέλαβε τη διοργάνωση έκθεσης ελληνικών προϊόντων στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία καθορίστηκε ως διαρκής και κράτησε πέντε χρόνια. Πιο πρόσφατη είναι η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο.

Οι Εμπορικές εκθέσεις αποτελούν πολύ ισχυρό μέσο οικονομικής προβολής, έχουν δε και άμεσα οικονομικά οφέλη για τις διοργανώτριες χώρες, επειδή με τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται και τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα προωθούν/ πολλαπλασιάζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι Γενικές εκθέσεις παρουσιάζουν μια πληθώρα εκθεμάτων σε σχέση με τις ειδικές εκθέσεις που έχουν στοχευμένο αντικείμενο προβολής.

Συμπερασματικά οι εμπορικές εκθέσεις προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην προώθηση των διεθνών συναλλαγών και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των λαών. Είναι μια δοκιμασμένη λύση για όλους όσους χρειάζονται να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των κρίσεων που δημιουργούνται στην οικονομία, με την εύρεση νέων αγοραστών αλλά και προμηθευτών.

Με στοιχεία από: Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica,
Reuters